Lumina potrivită poate avea un mare impact asupra felului în care te simți într-un anumit spațiu și asupra modului în care îți desfășori activitățile.
Vom vorbi astăzi despre cele 4 tipuri principale de iluminat și despre cum este indicat să profiți de fiecare în parte.
Iluminat General
Așa cum îi spune și numele, acest tip de lumină este folosit pentru a crea o lumină generală și uniformă pe întreaga suprafață a unei încăperi. Este acea lumină clasică, pe care o aprinzi și de care ai nevoie atunci când intri prima oară într-o cameră. Este utilă pentru activități uzuale, de zi cu zi, iar pentru obținerea acesteia se poate utiliza atât o lumină rece, cât și o lumină caldă.
Pentru un astfel de iluminat, cel mai adesea sunt folosite următoarele corpuri:
Ambient Lighting – Iluminat Ambiental
Când este folosită în mod corect, lumina ambientală oferă un cadru perfect pentru relaxare dupa muncă, fie că este vorba despre vizionarea unui film, seară de jocuri sau timp petrecut alături de cei dragi. Acest tip de lumină este popular atât în zona rezidențială, cât și în zona ospitalieră (restaurante, hoteluri), cabinete de psihoterapie sau clase de yoga. Pentru crearea unui efect plăcut, se recomandă utilizarea luminii calde (galbenă).
Corpurile de iluminat folosite cel mai des pentru acest tip de lumină:
*exemplu de ambient lighting în restaurant
*exemplu de ambient lighting în sufragerie, spațiu rezidențial
Accent Lighting – Iluminat de Accent
Din punctul de vedere al design-ului, acest tip de lumină aduce în prim-plan acel obiect sau acea zonă pe care dorești să o evidențiezi. Acesta poate fi orice dorești, începând cu o pictură, o plantă, un element simplu de decor și până la o piesă mai specială de mobilier.
Cel mai adesea, regăsim lumina de accent în muzee, expoziții și magazine vestimentare/de accesorii, însă în ultimul timp, acest tip de iluminat este tot mai îndrăgit și pe zona ospitalieră și rezidențială. Așadar, dacă dorești să adaugi un plus de strălucire și personalitate locuinței tale, îți recomandăm să încerci acest stil. Te poți folosi de următoarele corpuri de iluminat:
- spot-uri pe șină
- spot-uri încastrate dircționale
- aplică uni sau bidirecțională
Task Lighting – Iluminat de Lucru / Focus
Acest tip de lumină joacă un rol foarte important în îndeplinirea cu succes a sarcinilor de zi cu zi, atât când este vorba de job sau lucru la birou, cât și când ne referim la alt gen de activități, precum gătit, pictat, sport într-o sală de fitness etc. Practic, oricărei activități ce necesită atenție și concentrare din partea noastră, i se recomandă lumină de lucru.
Prin nuanța neutră pe care o utilizează, acest tip de lumină ne ajută să ne concentrăm mai bine și ne oferă energie în astfel de activități, enumerate mai sus.
Pentru acest mod de iluminare, îți recomandăm să folosești:
- corp de iluminat suspendat
- lampă de birou sau portabilă
- bandă LED montată deasupra spațiului de lucru
*exemplu de task lighting în zona de birou
*exemplu de task lighting în bucătărie, spațiu rezidențial
Ideea generală pe care dorim să o transmitem prin informațiile de mai sus este că este indicat să ții cont de aceste detalii. Înainte să te începi selectarea produselor, gândește un plan de iluminat în ansamblu, bazat pe nevoile tale actuale și viitoare.
În amenajarea spațiului vizat este important să ții cont și de temperatura de culoare,. Dacă nu cunoști încă prea multe detalii despre aceasta, te invităm să afli din articolul nostru dedicat acestui subiect!