Anul Internațional al Luminii, cunoscut și sub acronimul IYL2015, a fost celebrat prin unele dintre cele mai spectaculoase proiecte ale secolului XXI. Fie că manifestările s-au desfășurat în centrele orașelor sau în sălile de spectacole, lumina a fost în prim-plan pe tot parcursul anului trecut. În sute de țări, oamenii au sărbătorit acest an cu evenimente spectaculoase și inovative.
Inaugurat la Paris în ianuarie 2015, proiectul Anul Internațional al Luminii a dovedit că mai presus de toate definițiile acestui cuvânt, lumina a fost o punte de legătură între toate națiunile implicate. Din Sydney pană în Japonia oamenii au ținut să transmită cele mai frumoase sentimente prin intermediul luminii. Fie că lumina a fost transmisă de o sursă de iluminat convențională sau nu, fie că a avut o intensitate mai mare sau mai mică, aceasta a transmis oamenilor că frumusețea vine uneori din lucrurile neconvenționale și este capabilă să îi unească chiar dacă sunt în diferite colțuri ale lumii.
|
|
Întrucât evenimentul a avut un real succes, organizatorii și-au propus să susțină în continuare activități menite să acorde luminii importanța cuvenită și să le atragă atenția oamenilor asupra pierderilor majore venite din utilizarea necorespunzătoare a acesteia. Ceremonia de închidere a acestui eveniment va avea loc în luna februarie 2016 în Mexic și recapitula realizările acestui an prin scoaterea în evidență a luminii și a aplicațiilor sale în diversele domenii. În deschiderea acestui eveniment fiecare dintre cele peste 100 de organizații partenere , împreună cu UNESCO, vor transmite mesaje în cadrul simpozioanelor și discuțiilor deschise despre știință, dezvoltare, soluțiilor de iluminat, artă și cultură și istoria științei, pe parcursul a trei zile. Reprezentații culturale vor fi prezentate în mai multe spații publice ale orașului Merida din Yucatan – Mexic, locul de desfășurare a evenimentului de închidere a Anului Internațional Al Luminii 2015, și vor fi deschise publicului. Programul acestui eveniment poate fi urmărit pe International Year Of Light Closing Ceremony
Locația acestui eveniment a fost aleasă datorită legăturii strânse dintre poporul Maya și lumină. Mayașii foloseau lumina pentru a crea calendare care preziceau eclipsele și alte fenomene ale naturii. De asemenea, Merida este o regiune cunoscută pentru experimentele desfășurate în domeniul cinematografic și al iluminatului arhitectural.
Anul Internațional al luminii a depășit cu mult așteptările organizatorilor. Anunțat inițial ca un proiect tehnic, acest eveniment a reușit să adune personalități din toate domeniile care au ajutat rapid la răspândirea informațiilor și la promovarea manifestărilor științifice, tehnice și culturale.
Evenimente organizate sub egida Anul Internațional al Luminii IYL2015
Let’s turn on the light – Constantine, Algeria
Universitatea Mentouri din orașul Constantine, Algeria a ales să sărbătorească Anul Luminii printr-un eveniment susținut atât de profesorii săi, dar și de alte cadre didactice ale universităților din Algeria. Astfel, de-a lungul a 2 zile, au fost proiectate filme, s-au ținut conferințe și au avut loc discuții despre rolul luminii atât în viața de zi cu zi cât și în spațiu. De asemenea, studenții au ținut să marcheze Anul Internațional Al Luminii printr-o piesă de teatru în care a fost prezentată evoluția luminii în știință: Light’s Epic: From Ibn-al-Haytham to Einstein. Astronomul și matematicianul Ibn al-Haytham este una dintre personalitățile cele mai celebrate ale IYL 2015, fiindu-i astfel recunoscută contribuția majoră în studiul opticii în general și al fenomenelor de reflexie și refracție. În onoarea lui Ibn al-Haytham, UNESCO și organizația 1001 Inventions au creat un scurt metraj și au susținut numeroase evenimente de promovare a contribuției acestuia în știință.
Illuminated: Stories from the Chemistry Cultural Collection – Melbourne, Australia
Școala de Chimie din Melbourne, Australia a ales să ia parte la Anul Internațional Al Luminii printr-o expoziție a lămpilor, instrumentelor și diferitelor materiale utilizate de chimiști de-a lungul timpului. Desenele, picturile și proiecțiile lui Peter Sharp în combinație cu diferitele tipuri de lumină i-au dus pe vizitatori mai aproape de elucidarea misterelor Universului.
Then come the light – Rio De Janeiro, Brazilia
Brazilia a ales să sărbătorească Anul Luminii printr-o expoziție organizată de unul dintre cele mai importante muzee ale acestei țări. Astfel prima lampă creată de Thomas Edison a fost prezentată aici alături de alte metode vechi de iluminat.
The Story of Light Festival – Panjim, Goa, India
India a ales și ea să participe, prin intermediul primului festival în care știința se întâlnește cu arta. Acesta a avut loc in Panjim, Goa și s-a desfășurat pe parcursul a 5 zile, timp în care au fost prezentate proiecții luminoase și au avut loc diverse seminare la care au participat peste 70 de artiști, oameni de știință și filozofi din 14 țări. Evenimentul s-a dovedit de un real succes, având peste 15.000 de vizitatori.
Supermoon – Larnaca, Cipru
Fenomenul de SuperLună a fost vizibil anul trecut din Larnaca, Cipru. Cu ocazia Anului Internațional al Luminii a fost organizată o prezentare despre aplicația luminii în Astrologie, înainte ca participanții să poate vedea SuperLuna cu ajutorul telescoapelor puse la dispoziție de organizatori.
.
Night of Science – Frankfurt, Germania
Studenții Universității Goethe din Frankfurt, au sărbătorit Anul Internațional Al Luminii printr-o seară plină de experimente științifice, deschisă publicului larg în campusul Riedberg. Deși evenimentul este unul anual, cel din 2015 a fost unul special, datorită conferințelor și prezentărilor care au avut ca punct comun aplicația în știință a luminii.
Iluminating York – York, UK
Deși are o vechime de 11 ani, festivalul de la York a avut anul trecut o notă diferită. Dacă până acum participanții erau obișnuiți să vadă monumentele vechi ale orașului puse într-o nouă lumină, de această dată lumina s-a îmbinat cu arta și au fost create adevărate spectacole de lumină și culoare cu ajutorul laserelor. Astfel, IYL 2015 a adus o imagine nouă acestui festival.
.
Guerilla Lighting – War on Bad Lighting – Sibiu, România
Un eveniment care a adus împreună oamenii din Sibiu a fost War on Bad Lighting organizat în luna septembrie a anului trecut.
Astfel, particpanților la eveniment li s-au oferit proiectoare portabile cu care au fost invitați să pună în evidență clădirile orașului prin intermediul luminii. Conceptul acestui proiect a fost conștientizarea problemelor sociale prin intermediul iluminatului din mediul urban. Oamenii au fost invitați să facă un exercițiu de imaginație și să își imagineze orașul iluminat astfel în fiecare seară.
Anul Internațional al Luminii – efecte pe termen lung
Partenerii acestui eveniment de mare anvergură și-au propus ca această manifestare să nu fie doar despre lumină și știință, ci și despre viitor. De aceea, numeroase concursuri care au premiat adevărate talente au fost integrate pe parcursul activităților desfășurate. Un astfel de concurs a fost câștigat de Petronela Gheorghe, studentă la Institutul de Fizică Atomică Măgurele. În competiția „What will you do for IYL 2015?” propunerea Petronelei Gheorghe a primit premiul întâi fiind unul dintre cele mai bune exemple de a celebra Anul Internațional al Luminii. Inițiativa ei a fost ca standul Institutului de Fizică Atomică de la Măgurele să folosească premiul pentru a promova lumina și știința prin diferite prezentări în cadrul Researches Night, eveniment prezent în peste 300 de orașe, printre care și București.